Werken met Gevonden Voorwerpen
Werken met gevonden voorwerpen, gevonden bij de vuilnisbak of gekregen als overbodig spul. Afgedankt, omdat je het dubbel hebt, niet meer nodig, teveel, oud en versleten of omdat het stuk is. Het is steeds meer een gewoonte om het dan maar weg te gooien en wat nieuws te kopen.
Vuilnis kunstenaar?
Ja zo noemen ze je dan, als je assemblages maakt met gevonden voorwerpen. Vaak lijkt het niks waard , die vuilnis, rommel, afval. Vaak ook omdat het gevonden is, is het niks waard. Al die spullen die maar nieuw gekocht worden, één keer gebruikt worden en dan weer weggegooid worden. Zonde, van de moeite die het heeft gekost om te maken.
Kan het nog erger?
Maar in deze huidige maatschappij lijkt het steeds erger te worden. De winkels waar je prularia kan kopen nemen toe, de Action, Wibra, Zeeman, Xenos, Kruidvat, Big Bazar. Mensen willen steeds méér voor minder. Het lijkt wel hoe goedkoper hoe beter. Hoe en waar het gemaakt wordt maakt niet uit. Milieu, respect voor het maakproces, hoe lang het meegaat, de prijs. De consumptiemaatschappij eist zijn tol. Er ontstaat een soort van schijn dilemma. Mensen die milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, maar er eigenlijk niets aan doen. Toch de hele wereld over vliegen en altijd het goedkoopste willen. Soms heb je geen keuze.
Vuilnis, grof afval, plastic soup…
Plastic soup, leven op een vuilnisbelt, luchtvervuiling door de industrie. Vooruitgang?
Vuilnis kunstenaar word je niet zomaar. Dat ben je voordat je het weet. Of je nu wil of niet. Vuilnis kunstenaar Robert Pennekamp word ik dus zo af en toe genoemd, naast de vele ander thema’s waar ik mee bezig ben, werk ik dus onder ander ook met spullen die mensen weggooien.
Trash Art Workshop
Werken met wat er is. Toch wat maken en doen. En geboren uit noodzaak. Goed voor het milieu en het is ook een uitdaging. Dat komt door de verschillende projecten die ik met vuilnis en grof vuil heb gedaan. Trash art workshops, samen iets verbeteren aan, bewustwording, troep opruimen en van oude gevonden dingen wat maken. Het is allemaal meestal niet top of mind. mensen gooien alles het liefst zo snel mogelijk weg, met zo min mogelijk moeite. Recyclage of wat doen met die troep en rommel, nee daar wil bijna niemand wat mee doen. Het is immers vies, goor en smerig. Helemaal als het in het water heeft gelegen.
Maak wat moois van al die rotzooi
Door het eerdere project “Maak wat moois van al die rotzooi” in Amsterdam Oost, komen meerdere mensen met vragen om mee te doen met hun project of er een draai aan te geven. Het project ontstond door de ergernis van een grote hoop grof afval die iedere dag voor de deur lag. Een verzamelpunt van grof afval. Het was de bedoeling dat maandag ’s morgens voor zeven uur daar groef vuil zou mogen worden geplaatst. Het resultaat was een vuilnishoop de hele week lang ,met een interessante vuilniscultuur eromheen. Er werd namelijk dagelijks gestort en opgehaald door minder bedeelden, buurtbewoners, mensen die wat bij wilden verdienen. En dat ging 24 uur achter elkaar door. Vaak s’nachts busje die langskwamen om oud ijzer op te halen, of mensen uit ander buurten die het gebruikten om illegaal vuil te lozen. Dus bedacht ik een project, waarbij huis aan huis door kunstenaars grof vuil werd opgehaald, wit werd geschilderd op straat, in een optocht alles werd meegenomen om er in een galerie een groot mooi kunstwerk van te maken. ook voor de nationale opschoondag werd ik gevraagd mee te werken. Er ontstond een sculptuur van gevonden sloophout op het museumplein tussen het Vincent van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Rijks Museum. daarnaast heb ik ook al eerder ratten bij de vuilnisstaking neergelegd en is dit eigenlijk ook weer iets dat met vuilnis te maken heeft.
One day sculpture
Door de Afvalmarkt werd ik benaderd om een kunstwerk met vuilnis te maken. De vraag was of er niet in 1 dag een kunstwerk te maken was van al het aanwezige afval dat werd opgevist uit de Vinkeveense plassen. Nee dat kan niet, dat is niet mijn opvatting van kunst. Maar wat dan ? Een one day sculpture dacht ik dus. Een soort installatie, met eigen gemaakte kunst tussen de vuinis. Vinkenveenseplassenschoon heeft al een aantal jaren achtereen het goede initiatief om al het zwerfvuil uit de Vinkeveense plassen op te halen en op te ruimen in de vorm van een event. Een grote groep boten, bootbezitters, duikers en vrijwilligers gaan dan de hele dag de rotzooi van andere mensen opruimen. Meer lezen klik hier. En dat gaat over heel wat rommel. De nationale opschoondag is ook zo’n initiatief.
Afval Festival
Een ander voorbeeld is het Afval Festival. Om het probleem onder de aandacht te brengen, ga ik met kinderen een decor van afval maken. Kostuums van vuilnis, rommel en troep. Plastic Soup, hergebruik, de gevolgen…