De Sumatrastraat wordt de Kunststraat op zaterdag 7 september 2024.
Op deze pagina, een indruk van de Kunststraat in 2021 en 2022. Klik hier voor Kunststraat 2023 en editie 2024 die er aan komt… .
Over de vorige edities in 2021 en 2022
Kunstenaars en kunst initiatieven uit de Indische buurt van Amsterdam presenteren zich tijdens het Indische Buurt Festival. Het gedeelte van de Sumatrastraat rond de Javastraat van de Madurastraat tot de Balistraat wordt Kunststraat. Vanaf 12 uur tot 18 uur is er van alles te doen en te beleven.
Kunstenaars en Buurt initiatieven met Kunst 2022…
De namen van kunstenaars en kunst initiatieven die meedoen en tot zover bekend zijn … Er kan altijd nog wat gebeuren in de aanloop naar 3 september 2022, dus komt er zo af en toe een update. …
Eva Di, Margit Klumpers, EpictalesArt, Erna Leussink, Bjorn Müller, Domingos Martins, KRIMP Club, Irene Janze, Robert Pennekamp, Patricia Poelgeest, Helen Roeten, Sonya Wilson, Sondelart, Dalia, Dodolized, Stichting Shafia’s Creativiteit, Simone Hogervorst, Tante Gerritje, Marion Molier, Anne Melisandra de Groot, Elisa Wayarini, Maartje Elise Oppel, Caya Renardus, Ray Edgar, TransAmsterdam, Mette Steincke, Het Buurtatelier, Rosa van het Marktcollectief, Hans Puts, Cultopia, een groep Oekraïense vluchtelingen, waaronder Alina Matiushina en Andre Smyrnou, Chubko Natalia, Sacha en Oeksandra, Nataliia Hinscheimer. Restaurant, koffiezaak, café De Jonge Admiraal en Bar Basquiat doen ook mee met een aantal kunstenaars.
Wat is er te doen?
Er zijn tal van activiteiten waar je aan mee kan doen. Kaarten, schilderijen, tekeningetjes, vaasjes en potten of boekjes en toegepaste kunst. Je kan je broek of shirt laten beschilderen. Er zijn kinder activiteiten. Of wellicht kan je ergens zelf gaan schilderen en tekenen. Je kan je portret laten schilderen of tekenen. Er is ook een grote groep kunstenaars uit de Oekraïne aanwezig met hun eigen werk. Verder zijn de meeste kunstenaars en kunst initiatieven zelf aanwezig om je te woord te staan en informatie te geven over hun activiteiten. En daarnaast kan er nog van alles gebeuren en ontstaan.
Ook is de Kunststraat te vinden op facebook, met de laatste updates, bij de KRIMPClub pagina op facebook en op de website van het Indische Buurt Festival .
De Kunststraat als inspiratiebron?
Er is een andere Kunststraat, Van Maurizio Cattelan, in Milaan gemaakt tijdens Milan Design Week 2022, het is de Via Balzaretti. Verder is er nog een van der Kunststraat in Amsterdam, maar ook dat is wat anders. Daar is het ook hoog nodig om er wat “kunstigs” mee te doen.
Kunststraat 2021, was al een succes…
Dit was dus in 2021… toen was er te lezen… “Alle kramen met kunst, kunstinitiatieven en activiteiten worden verplaatst naar het Timorplein (het plein met Studio K en Hotel Stay Okay). Vanaf 12 uur tot 19 uur is het Indische Buurt Festival.”
Samen Verder… op het Timorplein…2021…
Toegang tot het festival is alleen mogelijk met een geldig vaccinatiebewijs, een officieel herstelbewijs niet ouder dan zes maanden of een negatieve coronatest via Testen Voor Toegang. We scannen de QRcode daarvan dus zorg dat je die digitaal of op papier bij je hebt samen met je ID.
Wie doen er mee?
Met onder andere: het Marktcollectief, het Buurtatelier, Camille van Neer, Erna Leussink, Esra Sakir Film, Jonathan Schuit, de KRIMPclub, Netty Gelijsteen, Open Oost, Semester 9, Robert Pennekamp, Sonya Wilson, a.k.a. Sondelart, Ageethe Groenedaal van Pixelpolly, Trans Art School en TransAmsterdam, Shafia’s Creativiteit, Dalia van Dyk met Dodolized, Erik van Ophem met Poppenkast Opgepast, Irene Janze, Tamara Collages, Newest Art Organisation, Grafische Werkplaats Amsterdam, …
Programma gedurende de dag:
Van 12 uur tot 19 uur is er van alles te doen. In de Kunststraat komen ook kraampjes met kunstenaars en kunstinitiatieven uit de Indische Buurt van Amsterdam Oost. Er is van alles te beleven. Workshops, acties en optredens. Borrelend, prikkelend, creatief. Je kan zelf meehelpen aan kunstwerken maken, kennismaken met de kunstenaars uit de buurt of je inschrijven voor workshops en cursussen en lessen…
Ook waarschijnlijk in de Kunststraat…
Hangen aan het Hek (bouwhek gedeelte van de Sumatrastraat) Dit onderdeel vervalt… Ophangen aan het bouwhek in de Sumatrastraat op eigen risico. Alle activiteiten, uit de Kunststraat, die door mogen gaan worden verplaatst naar het Timorplein.
Dichter bij de Vuilcontainer (we kijken nog even waar op het festival terrein) Ergens dicht bij of waarschijnlijk op een vuilniscontainer in de Sumatrastraat. Dit onderdeel vervalt… Ophangen aan het bouwhek in de Sumatrastraat op eigen risico. Alle activiteiten, uit de Kunststraat, die door mogen gaan worden verplaatst naar het Timorplein.
Plakken aan de Wild Plakzuil (hoek Sumatrastraat, bij het Kruidvat) We zijn al begonnen. Wildplakken mag, maar deze activiteit, gaat niet door, tijdens het Indische Buurt Festival. Op de hoek van de Javastraat en de Sumatrastraat staat de Wildplak zuil. Wild Plakken op eigen risico.
Optocht door de Kunststraat (deze activiteit wordt dus ook verplaatst naar Timorplein). Spontaan, we zien wel. We passen de optocht zo aan dat aan alle regels wordt voldaan. Dit onderdeel vervalt… Ophangen aan het bouwhek in de Sumatrastraat op eigen risico. Alle activiteiten, uit de Kunststraat, die door mogen gaan worden verplaatst naar het Timorplein.
Prijsuitreiking “QR code” loterij, door Erik van Ophem, ook voor de onderdelen “Plakken aan de WildPlakzuil” en “Hangen aan het Hek” worden wat prijzen uitgereikt. Dit onderdeel vervalt… Ophangen aan het bouwhek in de Sumatrastraat op eigen risico. Alle activiteiten, uit de Kunststraat, die door mogen gaan worden verplaatst naar het Timorplein.
Heb je zelf nog een leuk idee, activiteit of actie: aanmelden kan dat door een mail te sturen naar reserveringen@robertpennekamp.nl
Bekijk het gehele programma, op de site van het Indische Buurt Festival. De Kunststraat is dus maar een onderdeeltje van het Indische Buurt Festival.
Kunstenaar en Buurtinitiatief samen aan elkaar gekoppeld
Een aantal kunstenaars zijn gekoppeld aan een buurt initiatief. Soms worden er tijdens het festival alleen maar folders en brochures uitgedeeld, maar dat werkt niet altijd…. Misschien zou een kunstenaar iets toe kunnen voegen, was het idee. Kunstenaars die dat wilden hebben het aangegeven. De samenwerking is dus dat de kunstenaar, met de gegevens die hij krijgt, geïnspireerd op een thema, in dit geval het bewoners initiatief, iets maakt of bedenkt. Er zijn verschillende soorten kunstenaars, sommigen die met community art bekend zijn. Zijn maken of laten het publiek of de bezoeker wat maken of ergens over nadenken. De kunstenaar is meestal een maker iemand die iets creëert. Hij maakt of bedenkt meestal een eigen kunstwerk. Dat is, in vele gevallen, een autonoom kunstwerk. Het kunstwerk is en blijft eigendom van de kunstenaar. Een kunstenaar is dus NIET de uitvoerder van iemand anders zijn ideeën. Kunst is een vrij creatief proces. Er kan, aan de hand van het kunstwerk, van alles gebeuren, waardoor een gesprek op gang kan komen…
Kunstenaar – Buurtinitiatief Indische Buurt
Jonathan Schuit – Meevaart
Erna Leussink – CIVIC
Erik van Ophem – Buurt Kringloopwinkel
Camille van Neer – Indische Buurt School
Robert Pennekamp – Moneyschool / Ouderenraad
Verschil autonome kunst en reclame
Wat wel vaker gebeurt is dat de buurtinitiatieven, een kunstenaar, als “reclamemaker” willen inzetten. Dat is eigenlijk niet de bedoeling. En dat is ook de reden waarom de samenwerking, soms niet helemaal vlekkeloos loopt, vanwege de verschillende verwachtingen. Om dat misverstand weg te halen tussen wat reclame en beeldende kunst is, heb ik het onderstaande geschreven.
Als iemand iets maakt, met een speciaal doel of om iets te bewerkstelligen (meer cursisten, meer vrijwilligers, meer subsidie, meer publiek, of puur iets om publiek staande te houden en naar je kraampje te lokken) of om een bepaalde specifieke boodschap over te brengen is dat reclame.
Reclame of Kunst, maakt het uit?
Je kan er dus ook als bewoners initiatief voor kiezen om reclame te maken. Dat is goed, het zal ook werken, misschien wel beter, maar dat is dus wel wat anders dan aan een kunstenaar vragen een kunstwerk te maken. In geval van reclame vraag je een copywriter, ontwerper, reclame bureau, fotograaf, of designer, om speciaal, in opdracht iets voor jou te maken met een bepaald doel en effect. En meestal, normaliter, hangt daar een prijskaartje aan. Ook bij de bakker is het brood niet gratis. In dit geval, krijgt de kunstenaar, de vrijheid wat te maken. Hij krijgt een kleine materiaalkosten vergoeding en is vrij, om iets te maken of te bedenken, geïnspireerd op het buurtinitiatief: een kunstwerk.
Samen Verder
De slogan van het festival is “Samen Verder”. Vaak ontstaat er juist een leuke samenwerking. Iedereen is benieuwd, wat er bedacht en gemaakt wordt.